Raivotaudin syöttirokotteiden levitysaluetta laajennetaan

Venäjän Karjalassa, Prääsän alueella todettiin raivotautia ulkona laiduntaneessa lehmässä elokuun lopussa. Alue on noin 150 km:n päässä Suomen rajasta. Raivotautia ei ole todettu näin lähellä Suomen rajaa Venäjällä yli 20 vuoteen. Venäjän Karjalan raivotautitapauksen johdosta Suomen raivotautisyöttirokotusaluetta on laajennettu.

Suomen raivotautisyöttirokotusaluetta on laajennettu ulottumaan Pohjois-Karjalassa myös Joensuun ja Ilomantsin alueelle. Etelässä rokotusvyöhyke ulottuu Pyhtäälle. Lisäksi rokotusaluetta on levennetty 40 km levyiseksi. Luonnonvaraisille pienpedoille tarkoitettuja raivotautisyöttirokotteita levitetään Suomen itärajalle keväisin ja syksyisin. Tämän syksyn lentolevitykset alkoivat syys-lokakuun vaihteessa. Tavoitteena on ehkäistä raivotaudin leviäminen Suomeen Venäjältä.

Raivotautitilannetta seurataan Suomessa tutkimalla luonnonvaraisia eläimiä ja muita epäilyttävistä oireista kärsiviä eläimiä raivotaudin varalta. Metsästäjien lähettämät pienpetonäytteet ovat välttämättömiä raivotautivapauden seurannassa. Nyt olisi erittäin tärkeää saada näytteitä Pohjois-Karjalasta ja muualta itäisestä Suomesta tutkittavaksi Eviraan raivotaudin varalta. Luonnonvaraiset eläimet lähetetään Eviran Oulun toimipaikkaan. Pienpedoista tutkitaan raivotaudin lisäksi syöttirokotuksilla aikaansaatua vasta-aineiden antamaa suojaa. Vuonna 2010 tutkittiin yhteensä 490 eläintä raivotaudin varalta, kaikki kielteisin tuloksin. Näistä 445 oli luonnonvaraisia eläimiä, suurin osa kettuja ja supikoiria.

Lue lisää
Raivotaudista (Evira)
Pienpetojen tutkimisesta (Evira)

Lisätietoja:
Pienpetojen syöttirokotuksista:
Erikoistutkija Tiina Nokireki, p. 050 413 1687

Pienpetojen tutkimisesta:
Tutkija Marja Isomursu, p. 040 512 1248

Raivotaudin vastustamisesta:
Ylitarkastaja Tiia Tuupanen, p. 040 489 3348

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400