Lintuinfluenssan vasta-aineita löytyi

Siipikarjan keväiset suojaustoimenpiteet osoittivat tarpeellisuutensa, kun keskisuomalaiselta hanhitilalta löytyi niin lintuinfluenssan kuin Newcastlen taudinkin vasta-aineita. Lintujen suojauksessa oli ollut selviä puutteita eikä lintujen suojausta ollut pystytty toteuttamaan lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Vasta-aineet löytyivät Newcastlen tauti -ja lintuinfluenssakartoituksia varten tilalta otetuista verinäytteistä.

Jatkotutkimuksissa ei pystytty enää osoittamaan taudinaiheuttajaviruksia. Kliinisten oireiden puuttuminen viittaa siihen, että kyseessä on ollut todennäköisesti matalapatogeeninen lintuinfluenssavirustyyppi.

Lintuinfluenssakartoitus jatkuu vuosittaisena. Kartoituksessa tutkitaan viruksen esiintymistä luonnonlinnuissa ja etsitään vasta-aineita siipikarjasta. Newcastlen taudin varalta tutkitaan siipikarjan emotilat entiseen tapaan vuosittain. Kliinisistä, tautiin viittaavista oireista on jatkossakin ilmoitettava virkaeläinlääkärille normaalin ilmoitusmenettelyn mukaisesti.

Lisätietoja:
eläinlääkintöylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, p. 020 77 24216

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400