Ensimmäinen brusellabakteerilöydös villisiasta Suomessa

Suomessa on eristetty ensimmäistä kertaa brusellabakteeri villisiasta. Villisika oli pyydetty Lappeenrannan seudulla.

Brusella aiheuttaa eläimissä sairauden, joka voi tarttua ihmiseen. Evira kehottaa noudattamaan hyvää hygieniaa, kun käsitellään villisikojen ruhoja ja lihaa.

Brusellabakteeria esiintyy verraten yleisesti villisioissa ja rusakoissa Euroopassa. Ihmisellä bakteeri aiheuttaa vakavuusasteiltaan vaihtelevia tulehdustaudin oireita. Euroopassa villisioissa esiintyvä brusellatyyppi aiheuttaa vain harvoin tautia ihmisessä. Suomessa nyt eristetty kanta lähetetään jatkotutkimuksiin EU:n vertailulaboratorioon Ranskaan. Vastauksen saaminen vertailulaboratoriosta voi viipyä useamman kuukauden. Ihminen voi saada tartunnan käsitellessään kuolleita villisikoja tai niiden ruhoja. Brusellabakteeri tuhoutuu lihassa, joka kypsennetään täysin kypsäksi. Raakoja ruhonosia ja elimiä ei suositella annettavaksi koirille.

Villisikojen brusellalaji tarttuu myös muihin sikoihin. Brusella aiheuttaa karjuilla kivestulehdusta ja emakoilla keskenporsimista sekä hedelmättömyyttä. Evira kehottaa kaikkia sikojen ja tarhattujen villisikojen pitäjiä varmistamaan tilansa tautisuojauksen ja erityisesti estämään kontaktit luonnonvaraisiin villisikoihin.

Brusellan esiintymistä tuotantoeläimissä seurataan jatkuvasti. Suomessa sioissa ei ole koskaan todettu brusellaa. Naudoissa brusellan aiheuttamaa luomistautia todettiin viimeksi vuonna 1960.

Brusellan esiintymistä luonnonvaraisissa villisioissa ei ole aiemmin tutkittu Suomessa. Evira tutkii parhaillaan afrikkalaisen sikaruton varalta lähetetyt näytteet myös brusellan varalta. Brusellan osalta kielteisiä tutkimusvastauksia ei lähetetä erikseen. Evira ilmoittaa aluehallintovirastoon, kunnaneläinlääkärille ja näytteenlähettäjälle serologisesti positiivisten villisikojen tulokset, myös niissä tapauksissa, joissa viljely on kielteinen. Aluehallintoviraston tai kunnaneläinlääkärin tulee ilmoittaa tutkimustuloksista kunnan tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.

Lue lisää:
Bruselloosi
Ohjeita sikatilojen suojaamiseen afrikkalainen sikarutto -sivuilta
Bruselloosista Zoonoosikeskuksen sivuilta

Lisätietoja:
erikoistutkija Teresa Skrzypczak, p. 040 489 3386 (brusellabakteeri)
ylitarkastaja Miia Kauremaa, p. 0400 318 510 (eläintautien valvonta)
erikoistutkija, jaostopäällikkö Taina Laine, p. 050 373 6614 (sikojen sairaudet)

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400