Evira tutkii koiranpentujen kuolinsyytä

Kevään ja kesän 2013 aikana useat koirankasvattajat ovat olleet yhteydessä suoraan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan sekä yksittäisiin eläinlääkäreihin, koska usean emän kaikki pennut ovat kuolleet ennen kahden viikon ikää. Joillakin kasvattajilla myös eri koirarotuja edustavien emien pentueet ovat menehtyneet.

Muutamasta pentueesta on lähetetty yksittäinen pentu tutkittavaksi Eviraan. Tutkittujen pentujen perusteella ei vielä voida ottaa kantaa lisääntyneen pentukuolleisuuden syihin. Tutkimusten perusteella on kuitenkin selvää, ettei kyseessä ole koiran herpesvirustartunta. Evira pyrkii selvittämään, onko eri kasvattajilla todetuissa pentukuolemissa yhteistä tekijää. Tämän vuoksi olisi hyvä, että kuolleita 1-2 viikon ikäisiä pentuja lähettäisiin Eviraan tutkittavaksi.

Pennut voi lähettää tutkittavaksi Eviraan ilman erillistä yhteydenottoa. Pentujen ruumiinavaustutkimuspakettiin sisältyy kolmen samasta pentueesta olevan alle kahdeksan viikon ikäisen pennun tutkimus. Tutkimuksen hinta on 92 €. Lue ennen pentujen lähetystä lähetysohjeet ja täytä harraste-eläinten ruumiinavauslähete huolellisesti.

On suositeltavaa, että tiineenä olevaa narttua ja narttua vastasyntyneine pentuineen suojellaan mahdollisuuksien mukaan uusilta tartunnoilta. Tästä syystä on hyvä välttää nartun suorat kontaktit erilaisiin koiratapahtumiin osallistuneiden koirien kanssa.

Lue lisää:
Evira.fi > Eläimet > Eläinten terveys ja eläintaudit > Näytteenotto- ja lähetysohjeet
> Pakkaus- ja lähetysohjeet

Hinnasto > Eläintautitutkimukset

Lähete > Tutkimuslähete harraste-eläinten ruumiinavauksiin

Lisätietoja:
tutkimusyksikönjohtaja Marjukka Anttila, p. 050 354 4601

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400