Muistutus siipikarjan lintuinfluenssakartoituksen näytteenotosta

Vuosittainen siipikarjan lintuinfluenssakartoitus on käynnissä tänäkin vuonna. Näytteenotto on käynnistynyt melko hyvin lähes kaikkien siipikarjalajien osalta. Tavoitteiden saavuttamiseksi näytteenottoa tulee jatkaa syksyllä.

Näytteenottoa koskevat ohjeet on toimitettu keväällä Evirasta läänineläinlääkäreiden kautta. Jos kunnaneläinlääkärin virka-alueellasi on tila, josta näytteet tulisi tänä vuonna ottaa, huolehdithan, että näytteet tulevat otetuiksi. Jos tilalla ei ole lintuja, ilmoitathan asiasta läänineläinlääkärille.

Vuoden 2012 kartoitukseen näytteet tulee ottaa tämän vuoden puolella, mieluiten mahdollisimman pian ja kuitenkin viimeistään hyvissä ajoin ennen joulua. Erityisesti olisi hyvä huomioida, että näytteet tulevat otetuiksi fasaanitiloilta ja hanhi-/ankka-/sorsatiloilta sekä luomukanaloista, joiden osalta tavoite on useana vuonna jäänyt saavuttamatta.

Näytteenoton yhteydessä on tärkeää huolehtia näytelähetteen huolellisesta täyttämisestä, mukaan lukien tilatunnus ja tilan tuotantosuunta. Lähetelomake on saatavissa Eviran sivuilta:
Lähetelomake

Lintuinfluenssakartoitus toteutetaan vuosittain koko EU:n alueella. EU:n vuosittainen raportti seurannan toteutumisesta on saatavissa komission sivuilta.
Lue raportti

Lisätietoja:
ylitarkastaja Tiia Tuupanen, p. 040 489 3348, tiia.tuupanen@evira.fi

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400