Harrastekalkkunoilla ja -kanoilla ensimmäistä kertaa mykoplasmaa Suomessa

Mykoplasmatartunta on varmistunut Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa kolmen harrastesiipikarjatilan kalkkunoissa ja -kanoissa eri puolella Suomea. Mycoplasma gallisepticum aiheuttaa siipikarjassa tarttuvan hengitystietulehduksen.

» Lue lisää

Prokaiinipenisilliinin käyttö

Suomessa ja Euroopassa varaudutaan bentsyylipenisilliiniprokaiinin raaka-aineen saatavuushäiriöön. Eläinlääkäri voi osaltaan vaikuttaa penisilliinin riittävyyteen pohtimalla huolella lääkityskäytäntöjään.

» Lue lisää

Eläinlääkäreitä valvotaan

Evira aloittaa kaksi uutta eläinlääkäreiden valvontaprojektia, jotka kohdistuvat huumausaineiden ja PKV-lääkkeiden sekä kolmannen polven kefalosporiineja sisältävien valmisteiden käyttöön.

» Lue lisää

Valtuutetut mehiläistautien tarkastajat

Evira valtuuttaa eläintautilain 87 §:n mukaisia mehiläistautien valtuutettuja tarkastajia tekemään kunnaneläinlääkäreiden sijasta lähinnä esikotelomädän vuoksi tehtäviä tarkastuksia ja näytteenottoja. Tarkastajille järjestetään koulutus 17.6., jonka jälkeen he saavat virallisen valtuutuksen.

» Lue lisää

Mikrobilääkesuositukset kommentoitavana

Evira on päivittämässä mikrobilääkkeiden käyttösuosituksia eläinten tärkeimpiin tulehdus- ja tartuntatauteihin. Suositusten päivittämistä varten Evira pyytää eläinlääkäreiltä kommentteja suosituksiin.

» Lue lisää

Raakamaitotilojen valvonta

Yersinia pseudotuberculosis aiheutti keväällä 2014 Suomen toistaiseksi laajimman raakamaitovälitteisen epidemian, jonka syiden tarkempaa selvittämistä varten tehtiin tutkimuksia epidemiaepäilytilalla ja maitopakkaamossa.

» Lue lisää

Sivutuotteiden maahantuonnin vaaraa on selvitetty

Riskinarvioinnin tutkimusyksikössä on valmistumassa riskiprofiili, jossa on tarkasteltu toisen luokan sivutuotteiden maahantuonnin aiheuttamaa nautoihin, sikoihin, lampaisiin, vuohiin ja vesiviljelylaitoksiin kohdistuvaa terveysvaaraa.

» Lue lisää

Eviran ylläpitämät rekisterit kotimaan oriasemista ja hevosten alkioita toimittavista keräys- ja tuotantoryhmistä ovat nyt Eviran sivuilla

Vuoden 2014 alussa voimaan tullut eläintautilaki (441/2014) edellyttää, että kaikki sperman keräysasemat (oriasemat), joissa kerätään hevoseläinten spermaa, ja hevoseläinten alkioiden keräys- ja tuotantoryhmät ovat aluehallintovirastojen hyväksymiä.

» Lue lisää

Elintarvikeketjutietojen toimittaminen ja valvonta

Eviran ohje Elintarvikeketjutietojen toimittamisesta ja valvonnasta (16005/4) on valmistunut. Ohje korvaa Eviran aiemman ohjeen ”Teurastettavia eläimiä koskeva ketjuinformaatio” (16005/3).

» Lue lisää

Ilmoituksia eläinten laiminlyönneistä aiempaa enemmän

Kansalaiset tekevät viranomaisille yhä enemmän ilmoituksia huonosta eläintenpidosta. Kuntiin on viime vuosina saatu lisää valvontaeläinlääkäreitä, jotka keskittyvät epäilykohteiden valvontaan.

» Lue lisää

Uusia julkaisuja

» Lue lisää


 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400