Newcastlen tautia todettu viestikyyhkysissä Etelä-Suomessa

Newcastlen tautia on todettu kahdessa kyyhkyslakassa Etelä-Suomessa. Ensimmäinen tautitapaus tuli ilmi Espoossa, kun kyyhkysten omistaja otti yhteyttä läänineläinlääkäriin havaittuaan linnuissaan oireita. Tartunta vahvistettiin Evirassa tehdyissä tutkimuksissa. Toinen tartuntatila löytyi Karkkilasta selvitettäessä Espoon kyyhkyslakan kontaktitiloja. Newcastlen tauti aiheutti molempien kyyhkyslakkojen linnuissa kohonnutta kuolleisuutta, ripulia ja apaattisuutta. Espoossa todettiin myös neurologisia oireita.

Tartunnan epäillään tulleen ulkomailta tuotujen kyyhkysten mukana Espoossa sijaitsevaan kyyhkyslakkaan ja levinneen edelleen Karkkilaan, kun maahantuodut linnut siirrettiin muutaman päivän ajaksi Karkkilan kyyhkyslakkaan. Maahantuodut linnut oli rokotettu Newcastlen tautia vastaan vain muutama päivä ennen tuontia. Suomalaisia lintuja ei ollut rokotettu lainkaan. Molempien lakkojen linnut, yhteensä lähes 300 kyyhkystä, on lopetettu ja hävitetty tartunnan leviämisen estämiseksi.

Koska Newcastlen tauti todettiin kyyhkysissä, eikä siipikarjassa, suoja- ja valvontavyöhykkeitä ei perusteta tapausten ympärille. Virkaeläinlääkärit tarkastavat tartuntatilojen lähiympäristössä sijaitsevat siipikarjan ja muiden lintujen pitopaikat ja näiden pitopaikkojen linnuista otetaan näytteitä tutkittavaksi Newcastlen taudin varalta.

Newcastlen tauti
Newcastlen tautia aiheuttaa paramykso-1-virus. Tauti on luokiteltu eläintautilainsäädännössä helposti leviäväksi eläintaudiksi. Kaikki lintulajit voivat saada taudin, mutta eri lintulajien herkkyys vaihtelee. Kanoilla taudin oireita ovat muun muassa muninnan lasku, siipien roikkuminen, hengitystieoireet, halvaantumiset ja lisääntynyt kuolleisuus. Kuolleisuus voi nousta jopa 80 - 90 prosenttiin ilman edeltäviä oireita.
Suomessa Newcastlen tautia todettiin edellisen kerran viestikyyhkysissä vuonna 2008. Luonnonvaraisista kesykyyhkyistä (pulu) virusta todetaan silloin tällöin. Viimeisin tällainen löydös tehtiin maaliskuussa 2012 Imatralta.

Kyyhkysten rokottaminen Newcastlen tautia vastaan
Newcastlen tautia esiintyy maailmanlaajuisesti ja lähes kaikki maat rokottavat siipikarjaa säännöllisesti sitä vastaan. Suomessa siipikarjan rokottaminen Newcastlen tautia vastaan on kielletty, koska Suomella on Newcastlen taudin suhteen virallisesti rokotusvapaa asema. Sen sijaan kyyhkyset voidaan suojata rokottamalla. Kilpailuihin tai näyttelyihin osallistuvien lakkojen kyyhkyset on rokotettava Newcastlen tautia vastaan maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintä- ja elintarvikeosaston päätöksen 33/EEO/95 mukaisesti. Muidenkin kyyhkysten rokottaminen on suositeltavaa. Eläinlääkäri suorittaa kyyhkysten rokottamisen ja rokottaminen tehdään lintujen omistajan kustannuksella.

Lisätietoja

Ohje kyyhkysten rokottamiseksi Newcastlen taudin varalta

Lisätietoa Newcastlen taudista

Ylitarkastaja Tiia Tuupanen, tiia.tuupanen@evira.fi, p. 040 489 3348

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400