Valtuutetut mehiläistautien tarkastajat

Evira valtuuttaa eläintautilain 87 §:n mukaisia mehiläistautien valtuutettuja tarkastajia tekemään kunnaneläinlääkäreiden sijasta lähinnä esikotelomädän vuoksi tehtäviä tarkastuksia ja näytteenottoja. Tarkastajille järjestetään koulutus 17.6., jonka jälkeen he saavat virallisen valtuutuksen.

Mehiläisten esikotelomätä on kansallisessa lainsäädännössä vastustettava, valvottava eläintauti. Kunnaneläinlääkärien tehtävät liittyvät pääasiassa esikotelomätäepäilyihin tai saneeraustoimien jälkeiseen tarkastukseen ja näytteenottoon. Kunnaneläinlääkäri voi jatkossa pyytää valtuutetun tarkastajan tekemään nämä tarkastukset puolestaan, mikäli siihen on hyvä syy. Pääosa tarkastuksista tulisi kuitenkin edelleen hoitaa normaalina virkatyönä.

Eviran internetsivuille tulee viikolla 25 lista valtuutetuista tarkastajista, heidän yhteystiedoistaan ja toiminta-alueistaan sekä ohje valtuutettujen tarkastajien käyttämisestä. Valtuutettaviksi on valittu 16 henkilöä. Tarkastajia ei tässä vaiheessa saada aivan kaikille alueille. Vuonna 2016 valtuutetaan tarpeen mukaan uusia tarkastajia tämän vuoden kokemusten perusteella. Kaikenlainen palaute tähän liittyen on toivottavaa!

Evira maksaa valtuutetuille tarkastajille työkorvauksen. Näille korvauksille on korvamerkitty tietty summa rahaa. Mikäli tarkastajia käytetään paljon, on mahdollista, että rahat loppuvat kesken. Tällöin kunnaneläinlääkärit hoitavat loppukauden tarkastukset normaaliin tapaan.

Lue lisää:
Esikotelomätä

Lisätietoja:
ylitarkastaja Hanna Kuukka-Anttila, p. 040 351 3318, hanna.kuukka-anttila@evira.fi

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400