Muista uuden mastiittirokotteen käyttäjäturvallisuus

Suomen markkinoille on tulossa ensimmäinen nautarokote, jossa adjuvanttina käytetään nestemäistä paraffiinia. Tämän Startvac-rokotteen käyttöaiheena on lehmien ja hiehojen laumaimmunisointi karjoissa, joissa esiintyy toistuvasti utaretulehdusta. Valmiste on saanut keskitetyn myyntiluvan koko EU:n alueelle helmikuussa 2009. Suomessa Evira on vapauttanut ensimmäiset erät myyntiin maaliskuussa 2010.

Rokottajaan osunut vahinkoinjektio vaatii välittömiä toimia

Startvac-valmiste sisältää adjuvanttia nestemäistä parafiiniöljyä, joka on mineraaliöljy. Sormiin ja käteen osunut vahinkoinjektio voi aiheuttaa kovaa kipua ja turvotusta. Vahinkoinjektio voi harvinaisissa tapauksissa johtaa jopa vahingoitetun sormen menetykseen, ellei hoitotoimenpiteisiin ryhdytä nopeasti.

Vahinkoinjektion satuttua on otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin, vaikka kysymyksessä olisikin vain pieni määrä. Vahinkoinjektiokohdan avaus ja huuhtelu voivat olla tarpeen etenkin, jos injektio on osunut sormenpäihin tai jännetuppien alueelle. Pakkausselosteessa on ohjeet myös lääkärille, joten pakkausseloste kannattaa ottaa mukaan lääkäriin.

Vastaavia ärsyttäviä adjuvantteja on ollut käytössä aiemmin mm. kalarokotteissa.

Lisätietoja / rokoteneuvonta:
Tutkija Karoliina Alm-Packalén, p. 040–486 0052
Erikoistutkija Miia Jakava-Viljanen, p. 050–3510308
Tutkimusyksikön johtaja Liisa Kaartinen, p. 040–840 7364

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400