Hevosten hyväksi hanke jatkuu Itä-Suomessa

Hevosten hyväksi hanke jatkuu Itä-Suomessa ja näytteitä maksuttomaan tutkimukseen voi edelleen lähettää Eviran Kuopion toimipisteeseen (luomisen syyn selvitys, varsakuoleman syyn selvitys, bakteriologiset tutkimukset) ja virustutkimuksiin Eviran eläintautivirologian tutkimusyksikköön Helsinkiin (talliepidemiat).

Tarkemmat ohjeet ja yhteystiedot löytyvät Eviran ja Hevostietokeskuksen nettisivuilta.

Hevosten hyväksi -hanke (Evira)

Hevostietokeskus (pdf, 340 kt))

Eläinlääkäreiltä toivotaan näytteitä erityisesti tapauksista, joissa hevosilla todetaan tarttuvan hengitystietulehduksen oireita.

Hevosen luomisen syy löytyy useimmiten istukasta

Tähän mennessä hankkeessa on tutkittu noin parikymmentä luotua tai kuolleena syntynyttä varsaa ja muutamia pikkuvarsoja. Luomisen syyn selvityksistä yli puolet on yleensä kielteisiä, infektioon tai kehityshäiriöön viittaavaa ei todeta. Luomisen syyksi on todettu mm. hevosen herpesvirustartunta, kohdun bakteeri-infektio (Streptococcus equi subsp. zooepidemicus ), napanuoran kiertymä ja kaksostiineys. Varsojen kuolinsyynä on ollut navan kautta saatu bakteeriyleisinfektio. Tällöin usein kyseessä on heikko varsa, joka ei ole saanut kunnolla ternimaitoa.

Sellaisten tapausten osuus, joista ei sikiössä tai jälkeisissä todeta luomista selittäviä muutoksia, on vaihdellut ulkomaisissa selvityksissä 16-60 %:n välillä. Hevosen luomisen syyn selvityksessä jälkeisten mukana olo on välttämätöntä, useimmiten syy löytyy istukasta. Yleisin löydös laajassa amerikkalaisessa laboratoriotutkimusaineistossa (Giles et al. 1993, 3527 tapausta) oli istukan tai sikiön tulehdusmuutokset, joka todettiin noin kolmasosassa tapauksista. Yleisin eristetty bakteeri oli Streptococcus equi subsp. zooepidemicus. Myös sienet voivat aiheuttaa istukkatulehduksen. Hapen puute synnytyksen aikana aiheutti seuraavaksi eniten kuolemantapauksia, noin 20 %. Seuraaviksi yleisimpiä olivat erilaiset varsan kehityshäiriöt, kaksostiineys ja napanuoran kiertymä. Istukan ennenaikainen irtoaminen, istukan turpoaminen tai istukan nukan surkastuminen olivat myös kohtalaisen yleisiä syitä. Hevosen herpesviruksen yleisyys luomisen aiheuttajana on vaihdellut eri tutkimuksissa n. 4-18 %. Samoin virusarteriitin yleisyys vaihtelee eri maissa.

Huom!.
Eviran Kuopion toimipisteen obduktiosali on suljettu 28.6.-16.7.2010 lattian korjauksen takia. Raadonavausnäytteitä ei oteta vastaan ko. aikana. Muita tutkimuksia (bakteriologia, virologia) tehdään normaalisti.

Lisätietoja:
Erikoistutkija Paula Syrjälä, p. 020 77 24960, 044 720 1470

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400