Afrikkalaista sikaruttoa todettu Virossa jo useilla sikatiloilla

Viron ensimmäiset afrikkalaisen sikaruton tapaukset kotisioissa todettiin heinäkuun loppupuolella. Elokuun ensimmäisten viikkojen aikana ilmoituksia uusista tautitapauksista sikatiloilla on tullut lähes päivittäin, ja 20.8. mennessä afrikkalaista sikaruttoa on todettu jo 13 sikatilalla.

» Lue lisää

Pää kylmänä harrastesiipikarjan mykoplasman kanssa

Harrastesiipikarjan omistajat ovat etsineet vilkkaasti tietoa siipikarjan mykoplasmasta ja sen hoidosta ulkomaisista lähteistä. Hoitokäytännöt eivät sellaisenaan sovellu Suomeen.

» Lue lisää

Ensimmäinen brusellabakteerilöydös villisiasta Suomessa

Suomessa on eristetty ensimmäistä kertaa brusellabakteeri villisiasta. Villisika oli pyydetty Lappeenrannan seudulla.

» Lue lisää

Ihmiseen tarttuvaa jänisruttoa tavallista enemmän Oulun seudulla

Evirassa on tutkittu kesän aikana tavallista enemmän jänisruttoon kuolleita eläimiä, jotka ovat kaikki olleet peräisin Oulusta ja sen lähialueilta.

» Lue lisää

Prokaiinipenisilliiniä käytetään velvoitevarastoinnin purkusäännöin

Injisoitavan prokaiinipenisilliinin myyntivarastot hupenivat hieman arvioitua nopeammin kesän aikana. Alun perin ennakoitiin, että ne olisivat riittäneet syyskuun alkuun, mutta velvoitevarastojen (VEVA) käyttö alkoikin jo heinäkuussa.

» Lue lisää

Onko sinkkioksidin käyttösi hallittua?

Sinkkioksidin käyttöön porsaiden vieroitusripulin ennaltaehkäisyssä näyttäisi liittyvän ympäristöriskien lisäksi myös riski MRSA:n esiintymisen yleistymisestä.

» Lue lisää

Naudan peroraalinen ketoprofeeni vaatii kaskadivaroajan sialla

Suomessa on markkinoilla suun kautta annettavia ketoprofeenivalmisteita, joiden ainoa kohde-eläinlaji on nauta. Sika ei ole pieni nauta eikä edes märehtijä, joten eläinlääkärin on asetettava kaskadisäännösten mukaiset varoajat, kun vain naudalle hyväksyttyä valmistetta käytetään sialle.

» Lue lisää

BSEn vastustamistoimenpiteitä puretaan ‒ nautojen TSE-riskimateriaalit muuttuivat 5.8.2015

BSEn vastustamistoimenpiteitä Euroopassa on purettu tieteellisen tutkimusnäytön ja erityisesti Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSAn lausuntojen perusteella. Uusimmat lainsäädäntömuutokset liittyvät nautaeläinten TSE-riskiaineksen määritelmään.

» Lue lisää

Lääkitsemissäännöksistä pari muistutusta

Joulukuussa 2014 voimaan tulleet lääkitsemissäännökset vaativat vielä sisäistämistä. Näin voisi ainakin päätellä Eviraan tulevista kyselyistä. Tässä muutamia asioita, joissa tuntuu edelleen olevan epäselvyyttä.

» Lue lisää

Scrapie-tutkimustodistusten tilaaminen

Lampaiden ja vuohien vapaaehtoiseen scrapie-terveysvalvontaan liittyneet eläintenpitäjät voivat jatkossa tilata yhteenvedon vuoden aikana tutkittujen eläintensä scrapie-tutkimuksista.

» Lue lisää

Eläinlääkärin leiman käyttö EU-lemmikkieläinpassissa

Uudenmalliseen EU-lemmikkieläinpassiin merkitään tietoja, jotka varmistetaan eläinlääkärin allekirjoituksella ja hänen yhteystiedoillaan.

» Lue lisää

Mikrobilääkesuositukset kommentoitavana 15.9. asti

Muistutuksena kaikille, että mikrobilääkkeiden käyttösuositusten kommentointiaikaa on vielä kuukauden verran jäljellä.

» Lue lisää

Uusia julkaisuja

» Lue lisää


 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400