Afrikkalaista sikaruttoa syyskuussa Viron villisioissa

Saparo on saanut afrikkalaisesta sikarutosta (ASF) kestoaiheen. Latviassa alueella todettu villisikojen ASF ei kunnioittanut valtakunnan rajaa, vaan tapauksia on löytynyt villisioista myös Virossa. On mahdollista, että ASF leviäisi villisikojen mukana myös Suomeen. Suomen villisikakannan kasvun ja tartunnan maahantulon estämiseksi maa- ja metsätalousministeriö on asetuksella kieltänyt luonnonvaraisten villisikojen ruokinnan 3.10.2014 alkaen. Näiden toimien lisäksi myös sikatilojen tautisuojaus on saatava huippukuntoon.

» Lue lisää

Uusi mehiläisten tuholainen EU:n alueella

Italiasta, Calabrian maakunnasta on löydetty Euroopalle uusi mehiläisten tuholainen. Kyseessä on pieni pesäkuoriainen (Aethina tumida), Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta kotoisin oleva hyönteinen, joka munii mehiläispesiin. Kuoriaisia on tähän mennessä löydetty Italiassa 16 tarhalta. Pieni pesäkuoriainen kuuluu Suomen lainsäädännössä lakisääteisesti vastustettaviin, valvottaviin eläintauteihin.

» Lue lisää

Uusi rabiesasetus tuli voimaan 22.9.2014

Raivotaudin vastustamisesta annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus on uudistettu. Asetuksessa annetaan eläintautilakia tarkentavat säännökset raivotaudin vastustamisesta. Muutoksia on tullut metsästyskoirien ja viranomaisten palveluskoirien rabiesrokotusvaatimuksiin sekä toimenpiteisiin, jotka koskevat itärajan vapaana ylittäneitä koiria ja kissoja.

» Lue lisää

Uusi lemmikkieläinasetus tuo muutoksia passiin ja EU-maiden välisiin koirien, kissojen ja frettien siirtoihin

Uusi EU:n lemmikkieläinasetus muuttaa koirien, kissojen ja frettien matkustussäädöksiä 29.12.2014 alkaen. Suurimmat muutokset koskevat pentujen raivotautirokotuksia, lemmikkieläinpassia, kliinisen tutkimuksen ajankohtaa ja uutta lomakemallia omistajan vakuudesta.

» Lue lisää

Laki eläinten lääkitsemisestä uudistuu 1.12.2014. Koulutusta tarjolla 7.11. ja 12.11.2014.

Evira tarjoaa eläinlääkäreille koulutusta uudistuvasta eläinten lääkitsemistä koskevasta lainsäädännöstä 7.11. ja 12.11.2014 klo 9.00–12.00. Koulutuksessa käydään läpi keskeiset muutokset lainsäädännössä sekä paneudutaan tarkemmin lääkkeiden varalle luovutukseen terveydenhuoltoon kuuluville tiloille ja varalle luovutuksen ehtoihin.

» Lue lisää

Näytteiden lähettäminen eläintautitutkimuksiin Eviraan ja lähetyskustannukset

Varmista Evira.fi-sivuilta, että lähetät näytteet siihen toimipaikkaan, jonne ne on ohjeistettu lähetettäväksi.

» Lue lisää

Uusia julkaisuja

» Lue lisää

Lääkeluettelot

Lääkeluettelot ja niiden muutokset ovat nähtävillä Eviran internetsivulla.


 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400