Prokaiinipenisilliinin käyttö

Suomessa ja Euroopassa varaudutaan bentsyylipenisilliiniprokaiinin raaka-aineen saatavuushäiriöön. Eläinlääkäri voi osaltaan vaikuttaa penisilliinin riittävyyteen pohtimalla huolella lääkityskäytäntöjään.

Harkintaa penisilliinin käyttöön

Prokaiinipenisilliinin myyntivarasto riittää normaalikulutuksella syyskuun alkuun. Joidenkin pakkauskokojen osalta saanti voi häiriytyä jo loppukesästä, ellei lisätoimituksia saada. Tällä hetkellä valmisteiden saatavuudessa ei siis ole ongelmia, eikä eläinlääkäreiden ole syytä käyttää muita mikrobilääkeaineita penisilliinille herkkien bakteeritulehdusten hoidossa.

Tilanteen johdosta Evira kuitenkin suosittaa, että jo nyt jokainen eläinlääkäri pohtii aina hoitopäätöksiä tehdessään, onko prokaiinipenisilliinikuuri välttämätön tai voisiko systeemisen prokaiinipenisilliinin korvata vaikkapa paikallisvalmisteilla. Lisäksi eläinlääkärin kannattaa keskustella niiden terveydenhuoltotilojensa kanssa, joille luovuttaa lääkkeitä varalle ja varmistaa, että tila noudattaa tarkasti lääkityssuunnitelmaa.

Velvoitevaraston purkaminen ja väliaikaiset suositukset

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut päätöksen, jonka mukaan prokaiinipenisilliiniä sisältävien valmisteiden velvoitevarasto voidaan purkaa, jos valmisteita ei saada lisää maahan ja myyntivarastot loppuvat. Tällöin prokaiinipenisilliinivalmisteita saa käyttää ainoastaan päätöksen liitteenä olevien väliaikaisten suositusten mukaisesti. Evira tulee tarkentamaan kesä-heinäkuun aikana väliaikaisia suosituksia erityisesti koskien nautojen utaretulehdusten hoitoa.

Lisäerien saamiseksi etsitään ratkaisuja

Tilannetta on selvitetty myyntiluvanhaltijoiden edustajien ja viranomaisten yhteistyönä. Poikkeusmenettelyjä on otettu käyttöön ja uusia ratkaisuja etsitään edelleen. Tavoitteena on saada lisää valmisteita maahan niin, että penisilliinivalmisteita pystytään käyttämään normaalisti. Esimerkiksi penisilliiniä sisältävälle intramammaarivalmisteelle on saatu lisätoimituksia. Uuden arvion mukaan sen myyntivarasto riittää normaalikulutuksella lokakuun loppuun.

Lue lisää:
Eviran verkkosivuilla tiedotetaan tilanteesta sekä sen mahdollisista muutoksista.
Fimean ja Eviran tiedote 19.5.
Fimean UKK
, jossa tietoa intramammaarivalmisteen saatavuudesta.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara, p. 040 489 3352, henriette.helin-soilevaara@evira.fi
ylitarkastaja Liisa Kaartinen, p. 040 554 2238, liisa.kaartinen@evira.fi

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400