Saparo - uutiskirje eläinlääkäreille
 

Uusi mehiläisten tuholainen EU:n alueella

Italiasta, Calabrian maakunnasta on löydetty Euroopalle uusi mehiläisten tuholainen. Kyseessä on pieni pesäkuoriainen (Aethina tumida), Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta kotoisin oleva hyönteinen, joka munii mehiläispesiin. Kuoriaisia on tähän mennessä löydetty Italiassa 16 tarhalta. Pieni pesäkuoriainen kuuluu Suomen lainsäädännössä lakisääteisesti vastustettaviin, valvottaviin eläintauteihin.

Munista kuoriutuvat toukat syövät hunajaa, mehiläisten toukkia sekä siitepölyä ja aiheuttavat runsaslukuisina mehiläispesien kennostojen romahtamisen, jolloin pesä tuhoutuu. Mehiläispesistä toukat kaivautuvat maaperään ja kehittyvät siellä koteloiksi ja koteloista jälleen kuoriaisiksi, jotka hakeutuvat mehiläispesiin lisääntymään.

Suomeen tuodaan vuosittain mehiläisiä Italiasta. Vuonna 2014 on tähän mennessä tuotu 16 erää, joista 10 Etelä-Italiasta, ei kuitenkaan Calabrian maakunnasta. Italian viranomaisten tietojen mukaan Calabrian maakunnasta ei ole lähiaikoina siirretty mehiläisiä muihin jäsenmaihin. Mehiläisten sisämarkkinakaupassa vaadittavan terveystodistuksen allekirjoittava eläinlääkäri todistaa lähetettävien mehiläisten olevan peräisin vähintään 100 km säteeltään olevalta alueelta, jolla pienen pesäkuoriaisen ei epäillä esiintyvän, eikä sitä ole todettu.

Kuoriainen voi levitä paitsi mehiläisten, mehiläisvahan tai mehiläisten hoidossa käytettyjen tarvikkeiden, myös esimerkiksi hedelmien mukana tai lentää tuulessa pitkiäkin matkoja. Italiassa ensimmäinen löydös tehtiin lähellä satamaa. Italian viranomaiset ovat perustaneet positiivisten tarhojen ympärille rajoitusvyöhykkeet, joiden sisällä tarhoja tarkastetaan. Suomessa odotetaan lisätietoja. Mihinkään toimenpiteisiin meidän tarhoillamme ei ole ryhdytty.

Lue lisää (englanniksi)

Lisätietoja:
tutkija Sirpa Heinikainen, p. 044 720 1780 (mehiläisten taudit)
ylitarkastaja Hanna Kuukka-Anttila, p. 040 351 3318 (mehiläistautien vastustaminen)

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400