EFSA on julkaissut lausunnon PED:stä

Porcine epidemic diarrhoea (PED) on sikojen suolistosairaus, jota ei ole koskaan todettu Suomessa. PED kuuluu eläinlääkintölainsäädännössä ilmoitettaviin eläintauteihin (ilmoitus viimeistään seuraavana arkipäivänä). PED herättää tällä hetkellä kiinnostusta maailmalla.

Yleistä

Vuonna 2013 USA:ssa todettiin ensimmäisen kerran PED:n aiheuttamia taudinpurkauksia, PED levisi siellä nopeasti useisiin osavaltioihin sekä naapurimaihin. Vuonna 2014 Saksassa ja Italiassa on todettu PED-tapauksia, joissa virus on nukleotidisekvenssiltään hyvin samankaltainen kuin USA:ssa todettu virus.

Euroopassa PED -taudinpurkauksia todettiin ensimmäisen kerran 1970-luvulla. EU:n alueella tautia ei ole viimeisen vuosikymmenen aikana pidetty erityisen merkittävänä, kunnes nyt todetut uudet tapaukset ovat herättäneet huolen siitä, että PED -virustartunnan aiheuttamat sairastumiset voisivat lähitulevaisuudessa aiheuttaa tappioita sikataloudelle Euroopassakin. PED -virustartuntaa ei ole koskaan todettu Suomessa.

Kliiniset oireet

PED-virustartunnan aiheuttaman taudinpurkauksen yhteydessä kaikenikäiset siat voivat sairastua vetiseen ripuliin. Erityisesti pienillä porsailla sairastuvuus on korkea, mutta myös vanhemmista kasvavista sioista jopa 90 % voi sairastua. Alle viikon ikäisillä porsailla ripuli johtaa elimistön kuivumiseen ja korkeaan kuolleisuuteen. PED:lle on tyypillistä myös lyhyt itämisaika; oireet alkavat tartunnalle alttiissa sioissa muutamien päivien sisällä tartunnasta. PED -taudinpurkausta ei voi oireiden perusteella erottaa TGE-taudista (sikojen tarttuva gastroenteriitti), joka kuuluu meillä vastustettaviin eläintauteihin.

Diagnoosi

Virologisissa tutkimuksissa PED -tautia aiheuttava virus voidaan osoittaa suolen sisällöstä tai ulosteesta. Evirassa tautiepäilynäytteet tutkittaisiin myös TGE:n varalta.

Lue lisää:
EFSAn julkaisema lausunto: Scientific Opinion on porcine epidemic diarrhoea and emerging porcine deltacoronavirus
Sikojen suolistotulehdukset
PED

Lisätietoja:
erikoistutkija Taina Laine, p. 050 373 6614
erikoistutkija Laura London, p. 050 570 2916

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400