MRSA tuotantoeläimillä, lemmikkieläimillä ja elintarvikkeissa

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA, Euroopan tautikeskus ECDC ja Euroopan lääkevirasto EMEA ovat julkaisseet raportin MRSA-bakteerista tuotantoeläimillä, lemmikkieläimillä ja elintarvikkeissa.

MRSA:t eli metisilliinille resistentit Staphylococcus aureus -bakteerit eroavat muista stafylokokkibakteereista antibioottiherkkyytensä suhteen. Erityisesti S. aureus voi aiheuttaa vakavia infektioita, erityisesti sairaalapotilaille. MRSA-bakteerit ovat tärkeimpiä sairaalainfektioiden aiheuttajia Euroopassa. Valtaosa ihmisistä kantaa stafylokokkeja ihollaan ja limakalvoillaan ilman, että niistä olisi mitään haittaa.

Raportin mukaan tuotantoeläimillä, kuten sioilla, juottovasikoilla ja broilereilla on laajalti todettu tiettyä MRSA -tyyppiä (kloonikompleksi CC398). Bakteerityyppiä kantavien eläinten kanssa työskentelevillä on suurempi todennäköisyys saada tartunta. Tartunnasta on aiheutunut, joskin harvoin, infektioita ihmisillä. Myös lemmikkieläimillä on todettu MRSA-tyyppejä, jotka ovat yhteisiä omistajien kanssa.

Vaikka MRSA-bakteerit voivat päätyä elintarvikkeisiin, tämänhetkisen tiedon perusteella bakteeria sisältävistä raaka-aineista valmistettujen elintarvikkeiden syöminen tai käsittely ei aiheuta ihmisille erityistä terveysriskiä.

MRSA-tartuntojen leviämistä tuotantoeläinten keskuudessa voidaan parhaiten torjua tilatason toimenpiteillä. Näistä tärkeimpänä pidetään mikrobilääkkeiden hallittua käyttöä. Suomessa on annettu jo vuonna 1996 käyttösuositukset mikrobilääkkeiden käytöstä eläinten tärkeimpiin tulehdus- ja tartuntatauteihin. Suositukset on päivitetty viimeksi vuonna 2009. Ohjeistus MRSA:n torjunnasta ja ehkäisystä eläimillä on valmisteilla.

Tartunnan torjumisessa ovat tärkeitä perushygieeniset toimet, erityisesti huolellinen käsien pesu.

Suomessa on eläimillä todettu MRSA-bakteeria kolmessa hevossairaalaepidemiassa sekä joitakin yksittäisiä tapauksia naudoilla, sioilla ja kissoilla. Sikojen MRSA-tilanteen selvitys käynnistyi Suomessa vuonna 2008, ja sitä jatketaan vuosien 2009 ja 2010 aikana.

EFSAn tiedote ja raportti kokonaisuudessaan

Lisätietoa eläinten MRSA-bakteerista

Julkaisu 3/2009: Mikrobilääkkeiden käyttösuositukset eläinten tärkeimpiin tulehdus- ja tartuntatauteihin

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara, p. 020 77 24224, 040 489 3352

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400