EFSA on arvioinut pandeemisen (H1N1) 2009 -viruksen merkitystä eläinten terveydelle

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn raportissa arvioidaan pandeemisen (H1N1) 2009 -viruksen merkitystä eläinten, erityisesti sikojen ja kalkkunoiden, terveydelle. EFSA katsoo, että viruksen merkitys eläinten terveydelle on vähäinen. Viruskanta leviää pääasiassa ihmisten välillä. Eläinten terveyden kannalta erityiset vastustustoimet eivät ole välttämättömiä. Normaalit tautisuojaustoimenpiteet ovat riittävät.

Pandeeminen (H1N1) 2009 -virus sisältää geneettistä materiaalia sikojen, lintujen ja ihmisten influenssaviruksista. Se on todennäköisesti syntynyt sioissa. Pandeeminen H1N1 (2009) -virus on ihmisten lisäksi todettu useissa eri eläinlajeissa eri puolilla maailmaa, mm. sioissa, kalkkunoissa ja kissoissa.

Virus tarttuu helposti ihmisistä sikoihin ja leviää helposti siasta toiseen ja myös sikalasta toiseen. Useimmat tartunnat ovat oireettomia. Jos oireita havaitaan, ne ovat lieviä hengitystieoireita eikä taudinkuva poikkea muiden, sikojen omien sikainfluenssakantojen, aiheuttamista oireista. Pandeemisen viruksen toteaminen edellyttää siten laboratoriotutkimuksia. On mahdollista, että pandeeminen viruskanta jää sikapopulaatioon endeemiseksi, mutta ei ole syytä olettaa, että sen seurauksena muodostuisi taudinaiheutuskyvyltään vakavampi tai ihmisiin helpommin siirtyvä kanta.

Siipikarjassa taudinpurkauksia on todettu vain kalkkunoilla ja niilläkin virus on levinnyt keinosiemennyksen yhteydessä ihmisestä kalkkunaan. Viruksen ei ole todettu leviävän kalkkunasta toiseen. Tartunnan seurauksena kalkkunoilla munantuotanto on laskenut ja munankuoren laatu heikentynyt. Kokeellisesti kalkkunoiden lisäksi siipikarjasta vain viiriäiset ovat herkkiä virukselle, eikä virus ole tarttunut lintuihin hengitysteiden kautta.

Epäsuoraa näyttöä on siitä, että aiemmat sikojen sikainfluenssakantojen aiheuttamat infektiot ja rokotus sikojen omilla sikainfluenssakantoja sisältävillä rokotteilla antavat osittaista ristisuojaa pandeemista (H1N1) 2009 -virusinfektiota vastaan. Rokotteet, joissa käytetään pandeemista (H1N1) 2009 -viruskantaa, antavat paremman suojan, mutta niiden käyttöä tässä epidemiologisessa tilanteessa ei katsota tarpeelliseksi. Niiden käyttö ei todennäköisesti estäisi pandeemisen (H1N1) 2009 -kannan leviämistä sikapopulaatiossa vaikka vähentävätkin sairauden oireita yksittäisillä tiloilla. Vastustustoimiksi riittävät tartuntatilan eläinliikenteen pysäyttäminen silloin, kun taudin oireita havaitaan sikalassa sekä bioturvallisuustoimenpiteiden vahvistaminen.

Suomessa on pandeeminen H1N1 (2009) -virus todettu kahdelta sikatilalta.

Raportti kokonaisuudessaan (EFSA)
Lue lisää sikainfluenssasta (Evira)

Lisätietoa:
Erikoistutkija Tiina Nokireki, p. 050 413 1687

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400