Hevosinfluenssaa todettu Etelä-Suomessa - näytteitä kannattaa lähettää epidemian selvittämiseksi

Huhtikuun alussa Etelä-Suomen ravureissa todettiin hengitystiesairautta, jonka oireita ovat olleet kuume, sierainvuoto ja yskä. Infektio on kehittynyt epidemiaksi ainakin Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla. Eviraan tuoduista hengitystienäytteistä todettu virus tyypitettiin hevosinfluenssa A2 (H3N8) –virukseksi, ja se on ns. amerikkalaista tyyppiä.

» Lue lisää

Ks-karjujen terveysvalvonta ja vastustettavat eläintaudit

Uusi asetus keinosiemennyskarjujen terveysvalvonnasta tuli voimaan 15.3.2007. Se korvaa aikaisemman MMM:n yleiskirjeen karjun spermalle asetettavista terveysvaatimuksista sekä MMM:n päätöksen sikaloiden vapaaehtoisesta terveysvalvontaohjelmasta. Keinosiemennyskarjujen alkuperätilat valvotaan nyt SIKAVAn uudistuseläintuotannolle tarkoitetun erityistason puitteissa tai vastaavalla tavalla.

» Lue lisää

Kalojen ja rapujen sisämarkkinakaupan asetus uusittiin

Uusi asetus (312/2007, Ea 13) astui voimaan 4. huhtikuuta, ja sillä korvattiin elävien kalojen, äyriäisten ja nilviäisten eläintautivaatimuksista Euroopan yhteisön sisämarkkinoilla annettu maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintä- ja elintarvikeosaston päätös (10/1998). Asetus koskee sekä luonnonvesistä että viljelylaitoksista peräisin olevien elävien kalojen, nilviäisten (mm. simpukat) ja äyriäisten (mm. ravut) sekä perkaamattomien viljeltyjen kalojen eläintautiehtoja tuotaessa EU:n alueelta ja vietäessä muihin jäsenmaihin.

» Lue lisää

VHS-virustaudista vapaa vyöhyke laajeni merialueelle Suomessa

Suomi on nyt suurilta osin hyväksytty lohikalojen VHS-virustaudista vapaaksi alueeksi. Poikkeuksen muodostavat Ahvenanmaan maakunta, Pyhtään, Uudenkaupungin, Pyhärannan ja Rauman kunnat, jotka ovat VHS-rajoitusalueita (D 137, D 138, D 139). Aiemmin taudista vapaaksi alueeksi oli hyväksytty ainoastaan Suomen sisävesialue.

» Lue lisää

Koirien, kissojen ja frettien –tuontiesite uudistettu

Evira on uudistanut koirien, kissojen ja frettien tuonti -esitteen. Esite on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Painettua esitettä voi tilata suoraan Evirasta maksutta. Tilauksen voi tehdä sähköpostilla: tilaukset@evira.fi tai puhelimitse, p. 020 77 25104 tai 020 77 24062. Tilauksen voi jättää myös Eviran internetsivujen kautta osoitteessa:
http://www.evira.fi/portal/fi/evira/julkaisut/.
Tilausten toimitusaika on noin kaksi viikkoa. Esite on saatavilla PDF-muotoisena Eviran internetsivuilta.

Kuluttajaesitteet lisäaineista saatavilla

Evira on uudistanut jo monelle kuluttajalle tutut esitteet lisäaineista, E-koodiavainvihkosen ja Elintarvikkeiden lisäaineet -esitteen. Esitteet ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi.

» Lue lisää

Lääkeluettelot Eviran sivuilla

Lääkeluettelot ja niiden muutokset ovat nähtävillä Eviran internetsivulla.
Lääkeluettelot


 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400