Koirien ja kissojen ekinokokkilääkitys on annettava ennen Suomeen tuloa

Suomeen tuleville koirille ja kissoille on annettava enintään 30 päivää ennen sen saapumista Suomeen annos asianomaiselle eläinlajille hyväksyttyä lääkettä myyräekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Lääkityksestä on oltava eläinlääkärin antama todistus. Lääkityksen antanut eläinlääkäri merkitsee annetun hoidon lemmikkieläinpassiin, jonka on seurattava kaikkia maahan saapuvia kissoja ja koiria.

Lääkityksen tarkoituksena on estää ekinokokkiloisen tulo Suomeen. Suomessa ei ole koskaan todettu myyräekinokokkoosia.

Koirien ja kissojen ekinokokkilääkitysvaatimusta on tarkennettu 1.12.2010 lähtien. Vaatimus koskee EU:n sisämarkkinoilla tapahtuvaa tuontia. Ekinokokkilääkitys (pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävää lääkettä) on siis annettava ennen maahantuloa, sillä vaatimusta oli sovellettu virheellisesti ja lääkitys oli usein annettu koirille ja kissoille jo Suomessa ennen ulkomaille matkustamista.

Ekinokokkilääkitys ei toimi ennaltaehkäisevästi vaan se tuhoaa vain ne loiset, jotka koira on voinut saada oleskeltuaan maassa, jossa ekinokokkiloista esiintyy. Suomessa ennen matkaa annettu loislääkitys ei estä ekinokokkiloisen maahantuloa.

Käytännössä lääkityksen voi antaa joko siinä maassa, josta lähtee koiran tai kissan kanssa Suomeen, esimerkiksi Latviassa, vaikka matkustaakin Viron kautta Suomeen. Jos matkustajalle on käytännöllisempää, voi lääkityksen antaa koiralle myös vasta Virossa. Tärkeätä on, että lääkitys on annettu ulkomailla ennen Suomeen tuloa niin, että loiset tuhoutuvat eivätkä pääse leviämään Suomessa.

Evira suosittelee, että eläimet lääkitään uudelleen 30 päivän kuluttua edellisestä lääkityksestä.

Koirilta ja kissoilta ei vaadita heisimatolääkitystä, jos eläin tuodaan Suomeen 24 tunnin kuluessa siitä, kun se on viety pois Suomesta.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja: Virva Valle, p. 040 489 3359

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400