Afrikkalaista sikaruttoa Liettuassa

Liettuassa todettiin perjantaina 24.1.2014 kahdessa villisiassa afrikkalainen sikarutto. Toinen sioista oli metsästetty ja toinen löydetty kuolleena. Tapaukset ovat Kaakkois-Liettuassa lähellä Valko-Venäjän rajaa.

Liettuassa on otettu tihennetysti näytteitä villisioista sen jälkeen, kun afrikkalaista sikaruttoa todettiin rajan toisella puolella Valko-Venäjällä kesäkuussa 2013. Myös Venäjällä on todettu useita afrikkalaisen sikaruton tapauksia sekä villisioissa että takapihasikaloissa. EU-komission suojapäätöksellä 2014/43/EU on tehostettu villisikojen tutkimista ja kotisikojen suojaamista tartunnoilta erikseen määritellyllä alueella, jossa tartuntoja on Liettuassa havaittu. Päätöksellä on myös kielletty sikojen ja sioista peräisin olevien tuotteiden siirrot kyseiseltä alueelta muihin EU:n jäsenvaltioihin. Tehostettua EU:n alueelle saapuvien kuljetusautojen desinfiointia jatketaan rajanylityspaikoilla kaikissa Baltian maissa ja Puolassa.

Suomessa jatketaan edelleen metsästettyjen ja kuolleena löydettyjen villisikojen sekä tarhattujen villisikojen ja kotisikojen tutkimista afrikkalaisen sikaruton varalta eläintautien seurantasuunnitelman mukaisesti. Tartuntaepäilyistä tulee välittömästi ilmoittaa virkaeläinlääkärille. Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa.

Lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta (Evira)

EU-komission suojapäätös (MMM)

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, p. 0400 920 503

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400