Peippolintujen loistautia taas liikkeellä ruokintapaikoilla

Erityisesti viherpeippoja vaivaava loistauti, trikomonoosi, näyttää jälleen yleistyneen kesällä 2011. Tautiin sairastuu myös muita varpuslintuja. Evirassa on varmistettu trikomonoosiepidemioita Vantaalla, Jämsässä ja Ylitorniossa, joista jälkimmäinen on tähän mennessä pohjoisin tunnettu taudin esiintymispaikka.

Trikomonoosin aiheuttaa yksisoluinen alkueläin Trichomonas gallinae, joka elää loisena linnun suussa ja ruokatorvessa. Loista todettiin viherpeipoissamme ensimmäisen kerran vuonna 2008 Varsinais-Suomessa, ja seuraavana vuonna loisen esiintymisalue laajeni nopeasti rannikkoa pitkin Oulun korkeudelle, Uudellemaalle ja Keski-Suomeen. Samoihin aikoihin tauti levisi myös Ruotsiin ja Norjaan. Ruotsissa on, samoin kuin Suomessa, todettu tänä kesänä edellisvuotta enemmän tautitapauksia.

Trikomonoosi on lämpimän vuodenajan tauti, ja loppukesällä, kun lintukannat ovat tiheimmillään, se voi levitä nopeasti. Loinen ei kestä pakkasta. Ruokintapaikoilla tauti leviää helposti yhdenkin sairaan linnun välityksellä. Sairastunut lintu ei pysty nielemään ruokaa, vaikka se loppuun asti yrittääkin syödä. Lintu muuttuu kesyksi ja apaattiseksi, ja nokan ympärys voi olla sotkuinen. Lopulta lintu nääntyy kuoliaaksi tai saa heikentyneenä yleistyneen bakteeri-infektion.

Tartuntojen estämiseksi ruokintapaikkojen puhtaudesta on pidettävä hyvää huolta. Ruokinnan lopettaminen on usein viisainta, etenkin jos tauti on jo levinnyt paikalle. Ihmiseen tai esim. koiriin ja kissoihin loinen ei tartu.

Kuolleita lintuja voi lähettää Eviraan taudin syyn selvitykseen. Erityisesti tautiepäilyt Lapissa ja Itä-Suomessa ovat nyt kiinnostavia, koska noilla alueilla ei toistaiseksi ole juurikaan varmistettuja havaintoja loisesta. Jos linnun tutkimukseen lähettäminen ei ole mahdollista, voi tehdä ilmoituksen lintukuolemista Eviran nettisivuilla.

Ohjeet villieläinnäytteen lähettämiseen (Evira)

Tee ilmoitus lintukuolemista (Evira)

Lisätietoja:
eläinlääkäri Marja Isomursu, p. 020 77 24910

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400