Hevosen arteriittivirus todettu abortoidusta varsasta - tamman luomisen syy kannattaa tutkia

Kuluneen kevään aikana Pohjanmaalla sijaitsevassa tallissa kolme tammaa varsoi ennenaikaisesti ja näistä kaksi toimitettiin Eviraan Seinäjoen tutkimusyksikköön tutkittavaksi luomisen syyn selvittämiseksi. Toinen varsoista syntyi heikkokuntoisena kolme viikkoa ennen arvioitua aikaa eläen vuorokauden ja toinen varsa syntyi yhdeksännellä tiineyskuukaudella kuolleena. Molemmilla todettiin hevosen arteriittivirus.

Tammat ovat todennäköisesti saaneet tartunnan hengitysteitse ja tartuttaneet edelleen sikiönsä vertikaalisesti. Aikaisemmin arteriittivirus on todettu Suomessa orin spermasta, silmäeritteistä ja heikkona syntyneestä täysiaikaisesta varsasta Viruksen osoitus abortoidusta varsasta on nyt ensimmäinen.

Hevosen virusarteriiti (EVA) on maailmanlaajuisesti levinnyt hevosten tarttuva tauti. Taudin aiheuttaa hevosen arteriittivirus (EAV), joka kuuluu RNA-viruksiin (Arteriviridae). Virusarteriitin taudinkuva riippuu viruskannasta ja tartunta-annoksesta, hevosen iästä ja kunnosta sekä mahdollisesti tartuntatavasta. Taudin yleisimpiä kliinisiä oireita ovat kuume, syömättömyys, depressio, sidekalvontulehdus, luomien turvotus, kyynelvuoto, sierainvuoto ja lievät hengitystieoireet, urtikaria pään ja vartalon alueella, raajojen sekä vatsan ventraalipuolen turvotus. Ainoana oireena saattaa olla hevosen suorituskyvyn lasku. Suurin osa infektioista on oireettomia. Pahimmillaan infektio saa aikaan luomisia; 10 – 50 % tallin tammoista voi abortoida. Itämisaika on muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Suomessa virusarteriittia on todettu ainakin koko 1990–luvun ajan, mutta varsinaisia epidemioita ei ole esiintynyt. Tärkeä virusreservoaari ovat siitosoriit, jotka tartunnan saatuaan voivat jäädä viruksen kantajiksi ja erittää virusta siemennesteessään jopa lopun elämäänsä. Tämän vuoksi on tärkeää tutkia siitokseen käytettävät oriit ennen astutusten tai siemennesteen keräämisen aloittamista.

Vuoden 2010 alkupuolella hevosen herpesvirus-1:n ja arteriittiviruksen varalta tutkittiin 53 hevosen ja yhden aasin luodut varsat. Lisäksi tutkittiin kahden tamman jälkeiset. Herpesvirus-1 löytyi kolmesta sikiöstä ja yksistä jälkeisistä. EAV löytyi kahdesta luodusta varsasta. Myös Ruotsissa on kuluneen kevään aikana todettu EAV luodussa varsassa:
http://www.sva.se/sv/undersida/Nyheter-fran-SVA/Fruktat-virus-orsakade-dod-hos-fol-i-Skane (SVA)

Keskenvarsomisen syiden selvittämiseksi kannattaa lähettää varsa tai sikiö kalvoineen tutkittavaksi Eviraan. Luomisen syyn selvitys – paketti sisältää patologisen tutkimuksen, laboratorion valitsemat tärkeimmät luomista aiheuttavat bakteerit sekä viruksista EHV-1:n ja arteriittiviruksen. Virologinen diagnoosi tehdään sikiöstä ja jälkeisistä PCR-menetelmällä.

Hevosista EVA-tartunta voidaan osoittaa myös eritteistä (sierainlima, silmävuoto, sperma) ja serologisesti pariseeruminäytteistä.
http://www.evira.fi/portal/fi/el__intauti-_ja_elintarviketutkimus/el__intautitutkimus/hevoset_ja_ponit/

Ennaltaehkäisynä tiineet tammat olisi pidettävä eristettynä valmennuksen tai kilpailujen takia matkustavista hevosista. Toistaiseksi Suomessa ei ole käytettävissä virusarteriittirokotetta.

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Christine Ek-Kommonen, p. 020 77 24583, 050 5143926

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400