Hevosten hyväksi -hanke alkoi Itä-Suomessa

Evira on mukana Suomen Hevostietokeskus ry:n kaksivuotisessa Hevosten hyväksi -hankkeessa, jonka tarkoituksena on tuottaa tietoa hevosten terveydestä ja parantaa hevosten hyvinvointia. Hanke toteutetaan Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan TE-keskusten alueella.

Eläinlääkäreiltä toivotaan näytteitä Eviraan
Eläinlääkäreiltä toivotaan näytteitä erityisesti tilanteista, joissa hevosia on sairastunut lyhyellä aikavälillä ja taudin aiheuttajaksi epäillään infektiota. Näytteitä voi lähettää hankealueelta virologisiin, bakteriologisiin tai patologisiin tutkimuksiin.

Tutkittavia virustauteja ovat hevosinfluenssa (EI), herpesvirustartunnat (EHV1 ja EHV4) ja virusarteriitti (EVA). Näytteet sierainlimasta tai keuhkohuuhtelunestenäytteet tulisi ottaa ensimmäisten sairauspäivien aikana. Kuivalla topsitikulla (3 kpl/hevonen) otetut pyyhkäisynäytteet tai huuhteluneste lähetetään laboratorioon joko tyhjässä putkessa (esim. seerumiputki tai maitoputki) tai virusnäytteille tarkoitetussa kuljetusputkessa (esim. UTM-RT tai Virocult). Bakteriologisille näytteille tarkoitettuja kuljetuselatusaineita ei tule käyttää virusnäytteiden lähetykseen. Pariseeruminäytteitä voi myös ottaa: ensimmäinen verinäyte otetaan sairauden akuutissa vaiheessa ja toinen kaksi-kolme viikkoa myöhemmin. Lähetteeseen kirjataan oireiden keston ja laadun lisäksi hevosen rokotushistoria.

Kuolinsyytutkimukseen otetaan eläinlääkärin lähetteellä varsoja ja vanhempiakin hevosia, jos tallissa on useampia sairastapauksia ja taudinsyy on jäänyt muissa tutkimuksissa epäselväksi. Luomisnäytteiden mukana tulee olla myös jälkeiset.

Eviran eläintautitutkimusten lähetteeseen (www.evira.fi) merkitään maksajaksi Hevosten hyväksi -hanke. Hanke maksaa näytteiden tutkimuskulut (huom. vain hankkeen toiminta-alueella olevat hevoset). Hanke ei maksa pakkaus-, lähetys- tai kuljetuskustannuksia.

Obduktio- ja luomisnäytteet sekä bakteriologiset näytteet lähetetään Kuopion Eviraan
Lisätietoja: bakteriologiset tutkimukset erikoistutkija Tarja Pohjanvirta, p. 044 7201 493,
obduktiot ja luomistutkimukset erikoistutkija Paula Syrjälä p. 044 7201 470
Näytteiden lähettämisestä toivotaan ilmoitusta p. 020 77 24952 (toimisto), s-posti: kuopio@evira.fi, Faksi: 020 77 24970.
Tuontiosoite: Evira Kuopio, Neulaniementie 4
Linja-autorahti (vain alle 50 kg): Evira Kuopio, Matkahuolto Kuopio
Postin ovelle paketti ja pikakirje: Evira Kuopio, Neulaniementie 4, 70210 KUOPIO

Virologiset näytteet lähetetään Helsinkiin eläintautivirologian tutkimusyksikköön
Lisätietoja: virologiset tutkimukset erikoistutkija Miia Jakava-Viljanen, p. 050 3510 308
Lähetysosoite posti/Linja-autorahti:
Evira Helsinki, eläintautivirologian tutkimusyksikkö, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki

Lisätietoja hankkeesta:
toiminnanjohtaja Minna-Liisa Heiskanen p. 050 5361 371
www.hevostietokeskus.fi


 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400