Icke existerande djur saluförs över nätet och i tidningar

Under sommaren har Evira fått reda på flera fall där valpar av dvärghundar har bjudits ut till förmånliga priser i olika medier där man får annonsera gratis. Man har också bjudit ut mera exotiska sällskapsdjur, t.ex. papegojor och apor. Till och med ett lejon och en lo har varit till salu. Säljarnas kontaktuppgifter leder till Kamerun i Afrika.

Vi har inte fått uppgift om att ett enda djur skulle ha skickats till Finland, så i dessa fall är det mest största sannolikhet fråga om handel med djur som inte existerar. Flera ovetande köpare har blivit utsatta för bedrägerierna och de har förlorat från några hundra euro till flera tusen euro. Enligt säljarna har valparna alla nödvändiga vaccinationer och tillstånd i ordning och man har lovat att skicka djuren som frakt till Finland genast man fått pengarna. Sedan har man pressat köparna på mera pengar, bl.a. för reseförsäkringar och karantänavgifter.

Evira vill betona att kommersiell import av hundar och katter är tillåten endast från vissa länder utanför EU. Det är inte möjligt att skicka djur som frakt från Kamerun. Papegojor kan föras in från länder utanför EU endast via karantän, och i praktiken är det omöjligt att få tillstånd att föra in apor eller lejon.

Evira vill fästa uppmärksamhet vid importkraven för djur, som varierar beroende på djurart och ursprungsland. Om ett djur som ska importeras inte uppfyller importkraven, återsänds det till ursprungslandet eller avlivas. För närvarande finns inga karantänmöjligheter i Finland. Den som fört in djuret ansvarar för kostnaderna för återsändning eller avlivning av djuret.

Mer information om bestämmelserna om införsel av sällskapsdjur finns på Eviras webbplats
http://www.evira.fi/portal/se/djur_och_halsa/inforsel_och_utforsel/

Den som vill föra in sällskapsdjur får också råd per e-post på adressen ehyt@evira.fi eller vardagar kl. 9.00-11.00 på telefon 020 690 991.

Mer information:
Överinspektör Virva Valle, tfn 020 77 24309
Överinspektör Sanna Varjus, tfn 020 77 24229

 
© Livsmedelssäkerhetsverket Evira, Mustialagatan 3, 00790 Helsingfors, Telefon 029 530 0400