Eviran tutkimushinnastoa päivitetty

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tarkistanut hinnaston hintoja vuoden vaihteessa. Suurin osa korotuksista on tehty yleisen kustannustason nousun johdosta mutta joitakin suurempia korotuksia on myös tehty.

Yleinen kustannustason nousu on edellyttänyt myös Evirassa maksullisen toiminnan hintojen tarkistamista. Hintojen korotukset on tehty yleistä kustannusten nousua vastaavina muun muassa eläintautien tutkimuspaketteihin.

Tutkimuksen hinta on hyvä tarkistaa Eviran hinnastosta, ettei korotus tule yllätyksenä laskun mukana. Tässä esimerkkinä joitakin tutkimuksia, joissa kustannusvastaavuuden parantamiseksi on tehty suurempia hinnankorotuksia:

- Useisiin elintarvikkeiden sekä rehujen ja lannoitteiden tutkimuksiin on tullut hinnankorotuksia. Näitä ovat mm. elintarvikkeiden toksiinitutkimusten ja bakteerikantojen genotyypityksien sekä rehujen ja lannoitteiden visuaalisen tarkastus, salmonellatutkimukset ja E. coli -määritykset.

- Lampaiden ja vuohien maedi-visna-tutkimukset muuttuivat maksullisiksi uuden eläintautilain voimaantulon myötä. Näytemäärästä riippumatta yhden näytelähetyskerran tutkimukset maksavat 65,72 € (sis. 24 % alv).

- Siipikarjan terveystarkkailuohjelmatutkimukset. Siipikarjan terveystarkkailun vuoden ensimmäisen näyte-erän hintaa korotettiin yleiskorotuksen verran mutta seuraavien yksittäisten näyte-erien hintaa jouduttiin tarkistamaan reagenssikustannuksen nousun myötä tuntuvasti. Nämä seuraavat näyte-erät maksavat 40,92 € (sis. 24 % alv) riippumatta siitä, montako erää vuodessa tila lähettää.

- PCR-tutkimusten hintoja on myös tarkistettu reagenssikustannusten kasvun vuoksi.

Hinnastoon on myös lisätty joitakin uusia tutkimuksia. Esimerkkinä mainittakoon kalkkunan hemorraagisen suolistotulehdusviruksen (HEV) vasta-aineiden osoittaminen kalkkunasta.

Eviran hinnasto

Lisätietoja:
Tutkimusyksikönjohtaja Liisa Kaartinen, p. 040 840 7364

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400