Uusi märehtijöiden virus todettu Euroopassa - Schmallenberg-virus aiheuttaa yleisoireita ja epämuodostumia jälkeläisissä

Naudoista on Saksassa löydetty syksyllä 2011 uusi virus, joka on tähän mennessä todettu myös Alankomaissa ja Belgiassa. Virusta on löydetty myös lampaista ja vuohista. Schmallenberg-virus kuuluu ortobunyaviruksiin, jotka tarttuvat eläimestä toiseen hyönteisten välityksellä. Erityisesti karitsoissa on ilmennyt epämuodostumia, joita epäillään tämän viruksen aiheuttamiksi. Virus ei todennäköisesti tartu ihmiseen.

Miten uusi virus löytyi?

Saksassa todettiin elo-syyskuussa lypsykarjoissa oireita, jotka viittasivat tarttuvaan tautiin. Lehmillä oli kuumetta, yleistä huonovointisuutta, ruokahaluttomuutta ja niiden maidontuotanto laski huomattavasti. Eläinten toipuminen kesti useita päiviä. Samankaltaisia oireita esiintyi myös Alankomaissa ja Belgiassa.

Koska oireilun syynä ei ollut mikään tunnettu mikrobi, käytettiin uudenlaisia molekyylibiologisia menetelmiä, jotka soveltuvat tuntemattoman taudinaiheuttajan etsimiseen. Marraskuussa saksalainen tutkimuslaitos (Friedrich-Löffler Instituutti, FLI) ilmoitti löytäneensä naudoista uuden viruksen, joka nimettiin löytöpaikan mukaan Schmallenberg-virukseksi. Saksassa on kehitetty PCR-menetelmä, jolla virus voidaan todeta.

Mitä viruksesta tiedetään?

Schmallenberg-virus kuuluu ortobunyaviruksiin, joita levittävät hyttyset ja Culicoides-polttiaiset.
Sen lähimpiä sukulaisia ovat märehtijöiden akabane-, aino- ja shamonda-virukset. Näistä akabane-virus on merkittävin. Akabane-virus aiheuttaa samanlaisia epämuodostumia kuin nyt karitsoissa todetut: jäykistyneitä tai koukistuneita niveliä, kieroja kauloja ja selkiä ja vakavia aivojen epämuodostumia (vesipää ja vajavaisesti kehittyneet aivot). Karitsat ovat olleet täysiaikaisia, mutta syntyneet kuolleina tai kuolleet pian syntymän jälkeen. On odotettavissa, että myöhemmin keväällä syntyy myös epämuodostuneita vasikoita. Parhaillaan tutkitaan viruksen taudinaiheutuskykyä ja kehitetään taudin diagnostiikkaan esim. vasta-aineiden toteamiseen tarvittavia menetelmiä ja rokotetta.

Missä virusta esiintyy?

Schmallenberg-virus on tähän mennessä todettu Saksassa, Alankomaissa ja Belgiassa. Tartunta on levinnyt kyseisellä alueella polttiaisten välityksellä elo-syyskuussa 2011. Alue on Euroopan märehtijätihein ja jokseenkin samalla alueella todettiin myöskin polttiaisten levittämä sinikielitautivirus ensimmäisen kerran elokuussa 2006. Viruksen leviäminen on tällä hetkellä epätodennäköistä, koska polttiaiset eivät ole aktiivisia. Lähisukua oleva akabane-virus aiheuttaa säännöllisiä taudinpurkauksia vain Australiassa ja Japanissa, vaikka sitä esiintyy myös Kyproksella, Lähi-Idässä, Aasiassa, Afrikassa. Tämän hetkisen tiedon perusteella taudin leviäminen Suomeen ei näytä todennäköiseltä.

Ilmoita epämuodostumista!
Jos epämuodostuneita karitsoja, kilejä tai vasikoita syntyy, on niistä tärkeää ilmoittaa kunnaneläinlääkärille. Kunnaneläinlääkäriin tulee aina ottaa myös yhteyttä, jos epäilee eläinten oireiden sopivan tarttuvaan tautiin.

Evira seuraa Euroopan eläintautitilannetta.

Lisää aiheesta:

Naudat ja biisonit (Evira)

Lampaat ja vuohet (Evira)

Standing Committee on the Food Chain and Animal Health (SCFCAH)

Disease Prevention and Control (ECDC)

Lisätietoja:
Erikoistutkija Ulla Rikula, p. 050 563 2052

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400