Evira varoittaa internetissä myytävistä broilerin untuvikoista

Ainakin yksi suomalaismies on myynyt Virosta laittomasti tuotuja broilerin untuvikkoja ympäri Suomea. Untuvikkoja on kaupiteltu internetin keskustelupalstalla yksityishenkilöille. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa untuvikkoja ostaneita ottamaan heti yhteyttä kunnaneläinlääkäriin tautiriskien vuoksi.

Laittomasti tuodut untuvikot voivat kantaa vakavia, helposti leviäviä tauteja, jotka voivat vaarantaa sekä eläinten että ihmisten terveyden.

Untuvikkoja ja siitosmunia on kaupiteltu muun muassa eteläsuomalaisen huoltoaseman pihalla. Viime viikolla Tulli pysäytti yhden laittoman untuvikkojen ja siitosmunien tuontierän. Läänineläinlääkärin päätöksellä untuvikot lopetettiin ja siitosmunat tuhottiin tautiriskien vuoksi. Tulli ja poliisi tutkivat tapausta. Siipikarjaa arvioidaan salakuljetettavan kuitenkin jatkuvasti.

Laittomasti tuoduilla untuvikoilla voi olla esim. Newcastlen tautia, salmonellaa, lintuinfluenssaa tai tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta (IB), jotka voivat tarttua sekä muihin eläimiin että osa myös ihmisiin. Esimerkiksi Newcastlen tauti on yksi vakavimmista siipikarjalla esiintyvistä tarttuvista taudeista ja voisi pahimmillaan vaarantaa laajalti suomalaisen siipikarjatuotannon.

Evira varoittaa ostamasta mitään eläimiä tarkistamatta, että niitä koskevat asiakirjat ovat kunnossa.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Jaana Vuolle, eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö, p. 040 489 3322
ylitarkastaja, jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu, eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö, p. 0400 920 503

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400