Rabiessyöttirokotusalueelta tarvitaan lisää pienpetoja rabiestutkimuksiin

Ketuille ja supikoirille tarkoitettuja rabiessyöttirokotteita levitetään keväällä ja syksyllä itä-rajalle Pyhtäältä Ilomantsiin rabieksen maahantulon estämiseksi. Rabieksen tautitilanteen ja rokotusten onnistumisen seuraamiseksi rokotusalueelta tulisi saada n. 400 pienpetoa tutkittavaksi. Viime vuonna eläimiä saatiin 298. Rokotusalueelta olisikin toivottavaa saada vielä enemmän pienpetoja rabiestutkimuksiin.

Evira kiittää kaikkia, jotka ovat tehneet työtä rabiesrokotusalueen pienpetojen saamiseksi tutkittavaksi. Rokotusalueen laajeneminen lisäsi paineita saada pienpetoja enemmän tutkittavaksi. Määrä nousikin hyvin edellisestä vuodesta ja tutkittavaksi saatiin lähes 300 pienpetoa. Tavoitteeseen pääsy tänä vuonna edellyttää vielä noin sadan eläimen lisäystä.

Pienpetojen aivonäytteistä tutkitaan, onko eläimellä raivotautia. Lisäksi tutkitaan raivotaudin syöttirokotteiden aikaan saamia vasta-aineita rokotuskattavuuden selvittämiseksi. Tätä vasta-aineiden tutkimusta tehdään rokotekattavuuden selvittämiseksi.

Näytteeksi voi lähettää ammutun, muuten pyydetyn tai kuolleena löydetyn eläimen, kunhan se ei ole liian pilaantunut. Tärkeää on, että eläimen aivot ovat ehjät. Normaaliturkkiset eläimet voi nylkeä.

Lisätietoja näytteiden toimittamisesta:
tutkija Minna Nylund, puh. 040 489 3393, minna.nylund@evira.fi
Oulun toimisto puh. 029 530 4924.
Ohjeet Eviran internetsivuilla

Näytteet lähetetään Oulun toimipaikkaan:
Evira Oulu, Matkahuolto Oulu

 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400