Afrikkalainen sikarutto jatkaa leviämistään – uusia tautitapauksia Latviassa, Liettuassa ja Puolassa

Kesän aikana tautitilanne on huonontunut Baltiassa, ja uusista afrikkalainen sikarutto (ASF) -tautitapauksista on raportoitu toistuvasti. Afrikkalaista sikaruttoa on todettu sekä villisioissa että sikaloissa. Latviassa suurin osa tapauksista on lähellä Valko-Venäjän rajaa, mutta tautia on todettu myös Pohjois-Latviassa Valkan kunnassa. Puolassa ja Liettuassa afrikkalaista sikaruttoa on todettu nyt myös kotisioissa, aiemmin tautia todettiin vain villisioissa yksittäisinä tapauksina alkuvuodesta 2014.

» Lue lisää

Kotoperäinen Leishmania-loistartunta todettu ensimmäisen kerran koirilla Suomessa

Suomalaisilla koirilla on ensimmäisen kerran todettu Leishmania-suvun alkueläimen aiheuttama tauti, joka on levinnyt suoraan koirasta toiseen koiraan astumisten ja puremahaavojen välityksellä.

» Lue lisää

Tuotantotappioita aiheuttavat eläintaudit levisivät Suomeen

Suomeen on levinnyt viime vuosien aikana uusia eläintauteja muun muassa eläinten maahantuonnin seurauksena. Lainsäädännöllä pystytään rajoittamaan tautien maahantuloa vain osittain. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan eläintautitilanne on säilynyt maassa kuitenkin pääosin hyvänä.

» Lue lisää

Tieto rekisteröitymisvelvoitteesta ei ole vielä tavoittanut kaikkia harrastelijoita

Vuonna 2010 voimaan tullut laki eläintunnistusjärjestelmästä ja sen myötä uudet eläinlajikohtaiset asetukset velvoittavat useiden eläinlajien pitäjien rekisteröitymisen eläintenpitäjäksi. Tieto tästä ei ole vielä saavuttanut kaikkia kyseisten eläinlajien pitäjiä.

» Lue lisää

Muistutus ekinokokkilääkityksen aikarajoista ja EU-lemmikkieläinpassin myöntämisehdoista

» Lue lisää

Pakkaa eläimistä ottamasi näytteet oikein!

Luotettavien tulosten saamiseksi on tärkeää, että tutkimuksia varten otetaan oikeat näytteet ja että ne lähetetään Eviraan niin, että näytteet säilyvät tutkimuskelpoisina.

» Lue lisää

Eviran eläintautitutkimuslähetteitä päivitetty

Evira on päivittänyt eläintautien tutkimuslähetteitä alkuvuodesta. Lähetettäessä näytteitä Eviraan on syytä aina käyttää lähetteiden viimeisimpiä versioita, jotka löytyvät Eviran verkkosivuilta.

» Lue lisää

Uutta lainsäädäntöä

» Lue lisää

Lääkeluettelot

Lääkeluettelot ja niiden muutokset ovat nähtävillä Eviran internetsivulla

Uusia julkaisuja

» Lue lisää


 
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki, puh. 029 530 0400